8MB 

 

 

DENNE SIDE HANDLER OM DET SAMLEDE PROJEKT 8MB.

LEDER DU EFTER OPLYSNINGER OM FORESTILLINGEN "KRIG og KÆRLIGHED" - KLIK HER

 

 

Claudio Monteverdis 8. madrigalbog dramatiseret.

 

Musikdramatikkens ophav – tidlig musik iscenesat i tableauer – et møde mellem in­strumental- og vokalhistorisk bevidsthed og et nutidigt scenekunstudtryk.

 

Projektet 8MB består af en række begivenheder, koncerter, seminarer, sceniske workshops m.v., kulminerende med en scenisk opførelse af uddrag af Monteverdis 8. ma­drigal­bog i laden på Bramstrup juni 2010.

 

Det første arrangement fandt sted i maj - juni 2008, to ikke-sceniske op­trædener på Bramstrup med uddrag af 8MB, hvor der blev lagt særlig vægt på deling af er­faring og ind­sigt med publikum. I juni 2009 fulgte en række workshops for både publikum og udøvende med efterfølgende koncert med en større continuogruppe i København.

 

Centralt i den musikalske proces står forestillingens continuoleder, Bine Bryndorf. Hun er som professor på Det Kgl. danske Musikkonservatorium i orgel godt i gang med en ny udforskning af sen-renæssancens musikalske udtryk, og de indledende arrangementer har allerede vist hvor interessante resultater der kan skabes af vekselvirkningen mellem solo, ensemble, akkompagnement og instrumentale indsatser.

 

Den 8. madrigalbog har ingen fremadskridende handling, men indeholder en dramaturgisk stringens i kombination med en mangfoldighed af afprøvninger af drama, poesi og ensem­blestørrelser, der giver både iscenesættelse og visuelle muligheder et betydeligt friere spil, end en typisk barokopera. Projektet er derfor også ment som en fortsat udforskning af den tidlige musiks potentiale ved iscenesættelser, der er relevant for et nutidigt publikum.

 

Projektet ønsker at gå tilbage til rødderne af den europæiske musikdramatik, som Claudio Monteverdi mere end nogen anden komponist og musikalsk kraft er eksponent for. Monteverdi er et barn af den italienske modne renæssance og et fuldgyldigt medlem af den europæiske musikalske elite. Hans store ønske var at genoplive det græske drama, og resultatet blev en ny genre – operaen. Vi finder stærke lighedspunkter mellem Monte­verdis tid, og vores nutid, hvor den samme slags innovationer inden for kunsten bliver sta­dig mere aktuelle.

 

Det samlede visuelle indtryk i  det fantastiske rum er lagt i hænderne på den østrigske multikunstner Luise Kloos, der således står for både scenografi, lyssætning, videoproduktion og –projektion samt instruktionen af de medvirkende. Hendes æstetiske koncept for forestillingen kan ses her. Ved sin side som teknisk assistent har hun en gammel ven og kender af Bramstrup, Mikal Bing.

 

Hele 8MB-projektet foregår i samarbejde med Voces Academy. De afsluttende prøver og opførelserne på Bramstrup indgår som en integrerende del af det nomadiske universitet Nuropes såkaldte Oasis, der afholdes på Bramstrup i dagene fra d. 17.-20. juni 2010. Luise Kloos, forestillingens visuelle designer, har gennem mange år været tilknyttet Nurope.

 

Der planlægges et formidlingsprogram undervejs, der kan samles i en dokumentation for ensemblets udforskning og vandring i Monteverdis fodspor.

 

Siden opdateret 8. april 2010

 

Produktionsansvarlig for Elfenbenstaarnet: Paul Frederiksen.

 

tilbage